• Fri 25/01

  tickets

  DEZ MONA + LEAH SENIOR (au)

  Pop Noir, Avant-garde
  Try-out | Zitplaatsen

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 31/01

  tickets

  SPINVIS SOLO (nl)

  Theaterconcert (zitplaatsen)
  I.S.M. CULTUURDIENST MIDDELKERKE

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 01/02

  tickets

  JOHNY TURBO - A TURBOMENTARY

  Eerbetoon aan Johny Turbo
  Film, Turbo-quiz & Turbo Karaoké

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 08/02

  tickets

  LULUC (au) + CAMILLE CAMILLE

  Indiefolk
  Nieuwe plaat uit op Sub Pop

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 10/02

  tickets

  DISCOPHILIA BELGICA

  3hours DJ-set presenting Discophilia Belgica and more

  VRIJSTAAT O. - OOSTENDE

 • Sat 16/02

  gratis

  ALEX VERDI

  Hilarische levensliederen
  ism Chiro Leffinge

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 24/02

  JAGUAR JAGUAR

  Dansbare indiepop
  Try-out

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 01/03

  gratis

  KOSMO SOUND + BETO & DUB-UP HIFI

  Rough Diamonds
  Dub, Groove, Jazz

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 17/03

  tickets

  DEREK & THE DIRT

  Back to basics club tour!

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 22/03

  tickets

  5DE ZWERVER MUZIEKQUIZ

  70 JAAR POPGESCHIEDENIS
  IN MINSTENS EVENVEEL VRAGEN

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 23/03

  tickets

  WHAT’S GOING ON FT. SAUL WILLIAMS (uk)

  Muzikale avond
  Ism De Grote Post & Arenberg

  DE GROTE POST - OOSTENDE

 • Sun 24/03

  tickets

  TINY RUINS (nz) + support

  Duyster-lievelingen, folk
  Cd-Voorstelling

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Mon 25/03

  tickets

  ETHAN JOHNS & THE BLACK EYED DOGS (uk) + Dj Willie

  roots, americana, folk, country
  gevierd producer

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 29/03

  tickets

  JESSICA PRAT (us) + support

  Exclusieve Album Release Show
  Lo-fi freakfolk

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 30/03

  tickets

  VERSE VIS 2019

  Muziekconcours
  20° Editie

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 17/04

  tickets

  ALL THEM WITCHES (us) + support

  Epic Swampy Stoner uit Nashville Tennessee!
  Voor fans van: Kadavar, Red Fang, ...

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 18/04

  tickets

  CAVE (us) + support

  kraut/jazz/psych instrumentals

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 20/04

  tickets

  THE UNDERGROUND YOUTH (uk) + support

  Narrow Seas
  Psych, shoegaze, indie, postpunk

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 21/04

  tickets

  THE SHEILA DIVINE (us) + support

  Legendarische nineties band!
  Voorstelling nieuwe plaat.

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 24/04

  tickets

  HISTRYLOGIE: WOODSTOCK 1969

  Wouter Mattelin, Axl Peleman, Neeka, Esther Lybeert...
  ZITPLAATSEN
  I.S.M. CULTUURDIENST MIDDELKERKE

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Tue 30/04

  tickets

  THE PICTUREBOOKS (de) + support

  Bikerblues voor fans van BRMC, ZZ Top, Rival Sons, Seasick Steve, ...

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Tue 28/05

  tickets

  SETH WALKER (us)

  Blues, roots, soul, americana,…

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 07/06

  tickets

  CEDRIC BURNSIDE (us) + LEGENDARY SHACK SHAKERS (us)

  Mississippi Hill Country Blues Meets Rockabilly
  Exclusief concert

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 13/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2019

  DRIEDAAGS MUZIEKFESTIVAL

  LEFFINGE

 • Sat 14/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2019

  DRIEDAAGS MUZIEKFESTIVAL

  LEFFINGE

 • Sun 15/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2019

  DRIEDAAGS MUZIEKFESTIVAL

  LEFFINGE

STRAND OF OAKS GOOIT HOGE OGEN IN AB

14/12/2016

STRAND OF OAKS GOOIT HOGE OGEN IN AB

Kippenvel, ook zonder decibels zo titelde Knack Focus hun verslag van het concert van Strand Of Oaks solo afgelopen zondag in de AB.

Strand of Oaks is een band uit Philadelphia waarvan zanger, gitarist en songwriter Tim Showalter de enige constante is. Op 17 februari volgend jaar verschijnt zijn uitstekende nieuwe cd 'Hard Love' en die kwam hij alvast solo voorstellen in het intiemste zaaltje van de AB.

★ ★ ★ ★ ★

DA GIG: Strand of Oaks (solo) in Huis 23/AB Brussel op 11/12.
IN EEN ZIN: Tim Showalter maakt dezer dagen verschroeiende gitaarmuziek, maar bewees in Brussel dat zijn songs ook op piano of akoestische gitaar moeiteloos overeind blijven".
HOOGTEPUNTEN: 'JM', 'Cortez the Killer', 'Radio Kids', 'Hard Love', 'Cry', 'Goshen '97'...
DIEPTEPUNTEN: geen.
QUOTE: "Ik vind het verbazend dat iemand zoals ik, die opgegroeid is in Nergenshuizen en wiens ouders zelfs nog nooit in New York zijn geweest, zomaar naar Europa kan reizen en er kan spelen voor mensen die meer om mijn muziek geven dan de meeste van mijn landgenoten. It's mindblowing. Mijn dankbaarheid is eindeloos."
Twee jaar geleden beleefde Strand of Oaks al een bescheiden doorbraak met 'HEAL', zijn vierde langspeler, die hem voor een memorabel concert naar Trix bracht en tijdens de Pukkelpopeditie van 2015 voor een knaller van een hoogtepunt zorgde. Sindsdien maken de bookmakers zich sterk dat de groep van Tim Showalter het onwaarschijnlijke succes van stadsgenoten The War on Drugs wel eens zou kunnen evenaren. 'Radio Kids', de vooruitgestuurde single uit 'Hard Love', levert daartoe alvast een positieve bijdrage.

Het verhaal van Showalter is er één van trauma's en frustraties. De man groeide op in Nowheresville, Indiana, waar muziek tijdens zijn vereenzaamde adolescentie voor hem het enige lichtpunt vormde. Later kreeg hij te kampen met allerlei verslavingen, zag hij zijn huis in vlammen opgaan, werd hij door zijn vrouw bedrogen terwijl hij door Europa toerde en overleefde hij op een haar na een zwaar verkeersongeval. Al die ervaringen schreef hij van zich af op 'HEAL', een louterend werkstuk dat afwisselend werd bestoven door Dinosaur Jr. en New Order. Met de schroeiende gitaarrock en synthpop uit die cd liet hij de semi-akoestische Americana uit vroege platen als 'Leave Ruin', 'Pope Killdragon' en 'Dark Shores' definitief achter zich.

Facelift

Ook op 'Hard Love' staan messcherpe verrichtingen op de snaren centraal. De songs geven een beeld van een artiest die verscheurd wordt tussen het najagen van zijn rock-'n-rolldroom en het opnemen van zijn verantwoordelijkheden tegenover geliefden en familie. Dat dilemma verwerkt hij in wild opvlammende, rauwe en energieke songs waarmee hij de luisteraar eraan herinnert dat diens tijd op deze planeet beperkt is en hij dus maar beter zijn hart en zijn passies volgt, want morgen is het misschien te laat.

Om zijn nieuwe cd en komende tournee te promoten gaf Tim Showalter alvast een zeer gesmaakt soloconcert in Huis 23. Voor de fans was dat een unieke kans om de nummers van Strand of Oaks eens in een totaal andere context te horen. Het optreden was misschien niet helemaal representatief voor zijn huidige sound, maar het bewees wél dat goede songs meer dan één soort aanpak verdragen. Het was dan ook bijzonder boeiend om te zien en te horen hoe de zanger, afwisselend op gitaar en piano, zijn materiaal een facelift bezorgde. De meeste aanwezigen hadden de vijf nieuwe nummers die op de setlist stonden uiteraard nog niet gehoord, maar stelden wel vast dat Strand of Oaks niet per se een karrenvracht decibels nodig had om indruk te maken.

Showalter, op wiens rechterarm in grote letters het woord SURVIVE getatoeëerd stond, een herinnering aan de tijd toen het wat moeilijker ging, begon de set aan het klavier met een trage en minimalistische uitvoering van 'Hard Love', een song over huiselijke conflicten. "Ik ben opgegroeid op een plek waar geen platenzaken waren en ik voor mijn muzikale ontdekkingen dus op de radio was aangewezen", vertelde de zanger. "En ik heb wel eens heimwee naar de dagen waarin je smaak niet werd bepaald door een robot of computer, maar door een mens van vlees en bloed". Die mededeling vormde de aanloop naar 'Radio Kids', een nummer over het troostende vermogen van popmuziek, dat thematisch verwant was met 'Left of the Dial' van The Replacements. Showalters passierock klonk hier aanzienlijk introspectiever dan op de plaat, al gold dat veel minder voor 'Cry', een ballad waarin Tim Showalter tastend zijn weg zocht op het ivoor.

Traag en verstild

Toen hij overschakelde op akoestische gitaar, bleek de man er moeite mee te hebben het ding gestemd te krijgen. Gelukkig bracht een toeschouwer, die een tuner-app op zijn telefoon had staan, verlossing. Resultaat: het even verstilde als indringende 'Taking Acid and Talking to My Brother', over Showalters jongere broer die onlangs bijna stierf aan een hartstilstand. Strand of Oaks dolf ook enkele pareltjes uit 'HEAL' op, waaronder het in gedempte indiefolk getransformeerde titelnummer en het aan Dylans 'Chimes of Freedom' herinnerende 'Plymouth'.

Het vaakst zocht de artiest echter zijn toevlucht tot de piano. 'Goshen '97', dat we kenden als een wolk bruisende powerpop, kwam nu plots verstild en vertraagd uit de hoek. De grootste verrassing was echter het intense, aan wijlen Jason Molina opgedragen 'JM', dat ook zonder de epische gitaaruithalen moeiteloos overeind bleef en naadloos overging in Neil Youngs 'Cortez the Killer'. Met die song verwees Tim Showalter impliciet naar Donald Trump, een hedendaagse veroveraar van hetzelfde twijfelachtige allooi als Cortez. "You lost by 2.5 million votes, you stole it, but you're not gonna tear us apart", zong hij vastberaden.

Met 'Shut In' kon er uiteindelijk nog één toegift af. "Eén ding wil ik nog kwijt", zei Showalter tot afscheid: "Ik meen echt alles was ik zeg en doe". Maar af te leiden uit het overvloedige kippenvel en de rechtopstaande nekhaartjes, hadden de toeschouwers dat zelf ook wel in de gaten.

Tekst Bart Steenhaut i.o.v. Knack FocusZie ook: