• Wed 10/10

  tickets

  Viagra Boys (se)

  Postpunk
  Denk Fat White Family, Iceage

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Tue 23/10

  tickets

  ALEJANDRO ESCOVEDO (us) + DON ANTONIO (it)

  Roots, Americana
  Denk Green On Red, Jayhawks, ...

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 27/10

  tickets

  BAMBARA (us) + MAGIC SHOPPE (us)

  Noise, punk, fuzz, psyche
  Denk Shame, Iceage, TBJM

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 02/11

  tickets

  IDLES (uk) + JOHN (uk)

  cd-voorstelling 'Joy as an act of Resistance'
  punk & Rock n Roll

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 04/11

  tickets

  IRREVERSIBLE ENTANGLEMENTS FT. MOOR MOTHER (us)

  Free jazz/spoken word
  i.s.m. KAAP

  VRIJSTAAT O. - OOSTENDE

 • Sat 24/11

  tickets

  THE ANTLER KING

  CD-VOORSTELLING: ‘TEN FOR A BIRD’
  CATCHY, PSYCHEDLISCHE INDIEPOP

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 02/12

  tickets

  GREAT LAKE SWIMMERS (us) + support

  Indie, Folk, Duyster
  Autumn Falls

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 31/01

  tickets

  SPINVIS SOLO (nl)

  Theaterconcert (zitplaatsen)
  I.S.M. CULTUURDIENST MIDDELKERKE

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 17/04

  tickets

  ALL THEM WITCHES (us) + support

  Epic Swampy Stoner uit Nashville Tennessee!
  Voor fans van: Kadavar, Red Fang, ...

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 24/04

  tickets

  HISTRYLOGIE: WOODSTOCK 1969

  Wouter Mattelin, Axl Peleman, Neeka, Esther Lybeert...
  ZITPLAATSEN
  I.S.M. CULTUURDIENST MIDDELKERKE

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

Magisch Studioalbum!

15/10/2013

Magisch Studioalbum!

Om Rootstime te citeren: "Met deze ‘World Boogie Is Coming’ doen de broers Dickinson de traditie van de Mississippi Hill countryblues alle eer aan. Binnenkort toeren zij door België, wij tellen de dagen nu al af.

Het ‘North Mississippi Allstars’ collectief, opgericht in 1996, is inmiddels een begrip en doet onmiddellijk aan de broers Luther en Cody Dickinson denken met hun southern rock en rootsy blues. Beide zangers zijn muzikaal uitermate begaafd. Bovendien kan de fantastische Cody, één van mijn drummerfavorieten, met zijn drumslagen zowat de koppigste slapende geesten wakker maken oprijzend vanuit het slib aan de Mississippi oevers. Gitarist Luther van zijn kant is dermate veelzijdig dat hij zowat bij om het even welke band kan aansluiten, hetzij bij de ‘Black Crowes’, de ‘South Memphis String Band’ met Alvin Youngblood Hart, ‘The Mississippi Mudbloods’ met Ian Siegal hetzij bij de folky ‘The Wandering’ met Valerie June. Maar zoals hun in 2009 overleden vader Jim Dickinson zijn zoons aanmaande: wanneer zij samen spelen zijn zij op hun best, wat zij nog niet zo lang geleden bewezen op het Blues Peer festival in de zomer van 2012. In 2008 hadden zij na tien jaar NMA - en een vijftal gezamenlijke albums - besloten om tijdelijk hun eigen weg te gaan, elk op hun manier de erfenis van hun vader voortzettend. Het duurde echter geen twee jaar of zij kwamen opnieuw samen om een hernieuwde impuls te geven aan de North Mississippi Allstars.

Het resultaat is dit in alle opzichten magisch studioalbum, grotendeels opgenomen in de ‘Zebra Ranch Studio’ in Hernando, destijds door vader Jim opgericht. Behalve Luther en Cody spelen nog een select groepje muzikanten mee waaronder Chris Chew, Lightnin’ Malcolm, Duwayne en Garry Burnside, Alvin Youngblood Hart, The Babies en de London Souls. Zelfs de geest van Otha Turner doet mee zoals te horen op zijn ‘Shimmy’ vergezeld van zijn ‘cane fife’, een nummer dat overvloeit in ‘My Babe’ van Willie Dixon en vervolgt met ‘Granny, Does Your Dog Bite’. De ‘fife & drum band’ zuigt je onverwijld mee met die fluit, triltonen en drumroffels als aangelokt door een magische roep vanuit mystiek Afrika. Ook het tien minuten lange ‘Jumper On The Line’ van RL. Burnside met drum en slidegitaar heeft dat tranceachtige ritme dat je zelfs ondanks het drinken van alleen bruiswater high zou laten worden. Andere songs zijn geschreven door Bukka White, Sleepy John Estes, Steve Malcolm of Luther zelf. Maar een tradional als ‘Rollin’ ’n Tumblin’ (video) werd door de broers zo in de vettige modder omwoeld en met samples bewerkt dat deze in een typische NMA song transformeerde.

Wie waar en wanneer zingt is niet altijd duidelijk want zowel in de solo- als samenzang mengen zich nog de vrouwelijke stemmen van Sharisse, Shontelle & Stephanie. In de aanvangsongs begeleidt Robert Plant met harmonica wat een desolate uitweiding geeft aan ‘Goat Meat’. Zang en instrumenten worden ondergeschikt gemaakt aan de warm zuiderse groepssound waarin primitief/authentiek en eigentijds/modern een gevoelshuwelijk aangaan daarbij het verstand even overboord gooiend zolang alles maar convergeert in integere pure muziek. Het opzwepende ‘Turn Up Satan’ heeft iets van een duiveluitdrijving en het absolute pareltje ‘Meet Me In The City’ (video), cover van Jr. Kimbrough, evenaart de gloed van een tijdsdocument alsof de spirit van Afrika, alle voorvaderen en de nieuwe bevlogen blueshelden daar ergens samenkomen.Zie ook: