• Tue 23/10

  tickets

  ALEJANDRO ESCOVEDO (us) + DON ANTONIO (it)

  Roots, Americana
  Denk Green On Red, Jayhawks, ...

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 27/10

  tickets

  BAMBARA (us) + MAGIC SHOPPE (us)

  Noise, punk, fuzz, psyche
  Denk Shame, Iceage, TBJM

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 02/11

  tickets

  IDLES (uk) + JOHN (uk)

  cd-voorstelling 'Joy as an act of Resistance'
  punk & Rock n Roll

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 04/11

  tickets

  IRREVERSIBLE ENTANGLEMENTS FT. MOOR MOTHER (us)

  Free jazz/spoken word
  i.s.m. KAAP

  VRIJSTAAT O. - OOSTENDE

 • Sun 11/11

  tickets

  HOOVERPHONIC

  Try-out

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 14/11

  tickets

  CASS MCCOMBS (us) + support

  Singer-songwriter, Psychedelica

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 24/11

  tickets

  THE ANTLER KING

  CD-VOORSTELLING: ‘TEN FOR A BIRD’
  CATCHY, PSYCHEDLISCHE INDIEPOP

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 02/12

  tickets

  GREAT LAKE SWIMMERS (ca) + support

  Indie, Folk, Duyster
  Autumn Falls

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 25/01

  tickets

  DEZ MONA + LEAH SENIOR (au)

  Pop Noir, Avant-garde
  Cd-voorstelling

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 31/01

  tickets

  SPINVIS SOLO (nl)

  Theaterconcert (zitplaatsen)
  I.S.M. CULTUURDIENST MIDDELKERKE

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 17/04

  tickets

  ALL THEM WITCHES (us) + support

  Epic Swampy Stoner uit Nashville Tennessee!
  Voor fans van: Kadavar, Red Fang, ...

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 24/04

  tickets

  HISTRYLOGIE: WOODSTOCK 1969

  Wouter Mattelin, Axl Peleman, Neeka, Esther Lybeert...
  ZITPLAATSEN
  I.S.M. CULTUURDIENST MIDDELKERKE

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

Live-verslag Glen Hansard

02/07/2013

Live-verslag Glen Hansard

Glen Hansard is een icoon in Ierland. Zijn groep The Frames wordt er tot de allergrootste bands gerekend, maar ook buiten het eiland zijn ze big.

Hansard is meer dan alleen maar The Frames, sinds hij samen met Markéta Irglová The Swell Season vormde en een oscar won voor ‘Falling Slowly’ in de film ‘Once’ is het alleen maar bergop gegaan met de carrière van de Ier. Eerder dit jaar vertederde hij een tot de nok gevuld Koninklijk Circus, twee dagen terug was het gigantische Glastonbury Festival aan de beurt en gisteren stond de man dan weer in een niet eens uitverkochte De Zwerver in Leffinge. Het leek hem allemaal niet te deren, als een volleerd troubadour bespeelde hij zijn publiek eens ingetogen en dan weer in vol ornaat.

Hansard begon de avond als ceremoniemeester. De manier waarop hij Lisa O’Neill aankondigde was een blijk van respect die je nog zelden op het gelaat van een artiest kunt ontdekken. De headliner had speciaal aangedrongen om de Noord-Ierse in het voorprogramma op te nemen en reeds snel bleek dat hij overschot van gelijk had. We hoorden een heel authentieke Ierse folkstem die het ene na het andere lied uit haar gitaar schudde. Excentriek en getormenteerd speelde ze onder meer ‘Give It Up’, een song die recht naar het hart ging. Dat de pianonummers een stuk minder op punt stonden kon niet verhinderen dat dit een geslaagde kennismaking was.

De set van Glen Hansard ving aan met de opener van zijn soloplaat ‘You Will Become’. Tien muzikanten betraden het podium en dat zorgde ervoor dat de nummers een stuk voller klonken dan op plaat. Daar waar de studioversies nu en dan wat easy listening zijn, waren de songs live heel sfeervol. Met ‘Maybe Not Tonight’ en ‘Talking With The Wolves’ volgden nog twee liedjes uit ‘Rhythm and Repose’. Haast altijd vertelde hij (grappige) anekdotes, die soms iets te uitgesponnen waren, maar er wel altijd voor zorgden dat de sfeer in De Zwerver optimaal werd. Het publiek ervoer dat het als het ware tussen de muzikanten stond. Met ‘Leave’ verkoos de Ier om voor het eerst een nummer van The Swell Season te brengen, net zoals ‘When You’re Mind’s Made Up’ klonk het bijzonder grotesk en zorgden strijkers en blazers voor een heel indrukwekkend geluid. Opmerkelijk ook was de spontaniteit en de klasse waarmee de band stond te spelen, meer dan eens mondde een song uit in het geluid van een cover. Zo passeerden The Who, Jeff Buckley en zelfs Marvin Gaye de revue.

Het optreden kende even een intermezzo toen Hansard alleen onder meer ‘Come Away To The Water’ op ukelele bracht. Tijdens het daaropvolgende ‘High Hope’ en ‘Fitzcarraldo’, een nummer van The Frames, kwam het geheel opnieuw onder stoom. Tijdens dat laatste nummer vergat de opgewonden zanger zelfs even zijn tekst.

De officieuze bisronde begon met een akelig rake versie van ‘Say It To Me Now’ en het akoestische en meerstemmige ‘Gold’. Meteen daarna was het tijd voor ‘Falling Slowly’ dat misschien wel een vrouwelijke toets miste, al was de eenzame breekbaarheid van Hansard voelbaar tot achterin de zaal. Toen Lisa O’Neill zoals ergens wel verwacht nog eens het podium betrad en het laconieke ‘Elvis I Give You Irish Stew’ inzette begon de finale pas echt. Eindigen deed de band uiteindelijk met een eresaluut aan pure Ierse muziek met het van The Dubliners geleende ‘The Alud Triangle’. Eén voor één brachten gitarist, violist en zelfs klankman frases uit deze classic. Het was een bij wijlen hilarisch en toch aangrijpend kippenvelmoment dat bleef nazinderen en de set van meer dan twee uur naar de exit begeleidde. Tijd voor een pint, klonk het bij Hansard, en zo geschiedde.

Veel meer recensies vind je op de site van indiestyle.beZie ook: