• Thu 26/04

  laatste tickets

  WARHAUS + AUDRI

  Cd-voorstelling 'Warhaus'
  soloproject van Maarten Devoldere

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 27/04

  gratis

  THE GLÜCKS + VAGINA’S WHAT ELSE?! + MOSTLY WHITES + BRLRS

  LOKALE HELDEN
  Rock n Roll, Punk, Garage

  Elysée - Oostende

 • Sat 05/05

  tickets

  METZ (can) + LA JUNGLE + MOANING (us) + TEEN CREEPS + BUDGET TRASH

  Grunge, Noise, Lo-fi, Punk
  Voor fans van Nirvana & Mclusky

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 12/05

  tickets

  WEEDEATER (us) + GROTTO + OBEY THE RIFF.

  Stoner / Sludgemetal
  Exclusieve show!

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 19/05

  tickets

  LEVITATION ROOM (us) + ALPHA WHALE

  psych/garage

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Thu 24/05

  tickets

  SEAN KOCH (sa) + SEAGULLS

  Surf / singer-songwriter

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 25/05

  tickets

  BODEGA (us) + THE BAUDELAIRES (au)

  New York Art Rockers
  Voor fans van Parquet Courts, The Fall, Wire

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sat 26/05

  tickets

  VERSE VIS 2018

  'De Zwaarste Editie'
  Concours voor hardere bands
  Metal, punk, Stoner, Hardcore, ...

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Tue 29/05

  tickets

  THE BUTTERTONES (us) + support

  Doo wop, surf, garage
  Voor fans van The Growlers & The Cramps

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 03/06

  tickets

  LONESOME SHACK (us) + support

  hill country blues
  Denk RL Burnside en vroege Black Keys

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Wed 06/06

  tickets

  THE MARCUS KING BAND (us)

  Soul-influenced psychedelic southern rock

  ZAAL DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Sun 24/06

  tickets

  DEAP VALLY (us)

  bluesrock, garage, rock 'n' roll

  CAFÉ DE ZWERVER - LEFFINGE

 • Fri 14/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2018

  DRIEDAAGS MUZIEKFESTIVAL

  LEFFINGE

 • Sat 15/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2018

  DRIEDAAGS MUZIEKFESTIVAL

  LEFFINGE

 • Sun 16/09

  tickets

  LEFFINGELEUREN 2018

  DRIEDAAGS MUZIEKFESTIVAL

  LEFFINGE

Concertreview Masters Of Reality

02/07/2013

Concertreview Masters Of Reality

Het besluit van redacteur Pieter van Motherlovemusic zegt genoeg: "Kortgezegd: Masters of Reality blies De Zwerver volledig weg."

Het was op een druilerige vrijdagavond dat ondergetekende zich van Snellegem naar Leffinge verplaatste voor een concert in De Zwerver. De kleine zaal in de schaduw van de kerktoren diende namelijk als toneel voor een optreden van de grondleggers van de desert/stonerrock: Masters of Reality. De band rond Chris Goss bleef onterecht, maar misschien gelukkig, steeds onder de radar.

Het is meestal Kyuss die gaat lopen met de eer van ‘grondlegger’ van de desertrock, terwijl volgens velen Queens of the Stone Age de beste desertrockband ooit is. Wel, Chris Goss, frontman van Masters of Reality, is verantwoordelijk voor de sound van beide bands. Het was hij die Kyuss indertijd ontdekte en het was hij die Homme de typische desertsound leerde. Alle albums, behalve hun meest recente, van Queens werden dan ook door hem geproduced. Dus… Fans van QOTSA die claimen dat ze ‘into desertrock’ zijn, maar MoR niet kennen: get your fucking facts straight.

Over naar de avond zelf dan. De zaal was gezellig gevuld met het typische publiek van Leffinge: vooral middle-aged muziekliefhebbers die heel wat kennis van zaken hebben. Buiten interessante gesprekken levert dat ook een kwalitatief publiek op. De tickets waren niet uitverkocht, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit, al verdient een band als Masters of Reality altijd een uitverkochte zaal.

Wanneer de heren opkwamen en de eerste noten van ‘Always’, een nummer van hun laatste album Pine/Cross Dover, aansloegen, had Goss maar enkele simpele handbewegingen nodig om de zaal mee te krijgen. Het concert begon rustig, maar wij wisten na het eerste hoogtepunt, ‘Deep In The Hole’, al dat de band in topvorm verkeerde. ‘Deep In The Hole’ werd gevolgd door ‘Doraldina’s Prophecies’, het nummer dat gezien wordt als het eerste desertrocknummer ooit. Goss mat zichzelf de rol van verteller aan en nam het publiek mee naar zijn jeugd en een oude voorspelmachine. “Can I say what joy it is to look ahead into the signs of your future?” begon het verhaal. De aanwezigen riepen de daaropvolgende nana-nana-na lustig mee.

Na een fantastische zes minuten en een al even prachtig gebracht ‘Rabbit One’ besliste de helft van de band even offstage te gaan en kroop de drummer John Leamy met een gitaar naast Goss. De twee hielden een akoestisch onderonsje waarvan vooral ‘Jody Sings’ bleef hangen. “Jody sings, I get high. When she rings, clouds roll by.” zong de geniale man met een hoge stem. Lang tijd om na te genieten van het ingetogen moment kregen we niet. Chris gaf ons nog mee dat het deugd deed om zijn fat ass even te laten rusten op een stoel, alvorens erin te vliegen met het zware ‘Third Man On The Moon’. Wederom een hoogtepunt in de set, met fantastische riffs door gitarist David Catching.

De nummers volgden elkaar in sneltempo op en het tweede deel van de setlist was meer straight forward dan het eerste met toppers als ‘It’s Shit’ en ‘The Blue Garden’. Live klinkt Masters of Reality ook gewoon veel rauwer dan op plaat. De aanwezigen werden nog beloond op een exclusief ‘Eyes of Texas’. Het was 20 jaar geleden sinds ze dit nummer nog live gespeeld hadden! De reguliere set werd afgesloten met het snijdende ‘High Noon Amsterdam’. Het publiek bleef in extase achter en wou (vanzelfsprekend) meer!

Het duurde niet lang voor de band weer op de bühne verscheen. Goss is ondertussen duidelijk aangeschoten door de vele slokken whiskey die hij al binnen kapte, maar hij werd er niet slechter op. In tegendeel: met een slepend ‘V.H.V.’ en een uiterst aanstekelijk ‘She Got Me (When She Got Her Dress On)’ werden we zwaar verwend in de bis-ronde. Het perfecte moment om af te sluiten was na een geniale verlengde live-versie van het explosieve ‘Tilt-A-Whirl’, maar de heren beslisten om ons nog een inzage in nieuw werk te gunnen. ‘All Comes Back To You’, een nummer dat ze die middag geschreven hadden in Leffinge zelf, bleek echter het minpunt van het concert te worden. Gelukkig waren we nog genoeg onder de indruk door het vorige uur en drie kwartier.

Kortgezegd: Masters of Reality blies De Zwerver volledig weg. De harde doch ritmische nummers werden afgewisseld met zachte, bluesy tracks. Gooi daarbij nog een akoestisch kwartiertje dat volledig in het plaatje paste en je weet gewoon dat je een fantastisch concert hebt gezien (of gemist, want afwezigen hadden NOOIT meer ongelijk). Goss is een beest en kan buiten producen (Soulwax, UNKLE en Dessert Sessions als getuigen) ook performen. Voor wie ze niet kent: zoek ze op en hou van hen. Voor wie ze wel kent: koop snel tickets als ze nog eens komen. Masters of Reality is een must-see!Zie ook: